Skip to content
Greenwashing

Waar komen jouw verzorgingsproducten vandaan?

De meeste verzorgingsproducten die we kennen zijn geheel of gedeeltelijk samengesteld uit synthetische stoffen.

Synthetische stoffen worden gemaakt in chemische fabrieken. Als grondstof voor het maken van deze stoffen wordt vaak aardolie gebruikt. Ook combinaties van zwaar bewerkte plantaardige stoffen met producten die afgeleid zijn van aardolie komen veel voor.

Onderzoek op verschillende plaatsen in de wereld heeft intussen aangetoond dat de meeste synthetische stoffen en aardolie afgeleiden ongezond zijn voor de mens en de natuur. Steeds meer mensen ontwikkelen allergieën, ziekten en/of aandoeningen door het gebruik van verzorgingsproducten op basis van aardolie.

En niet alleen het gebruik van aardolie ín producten is ongezond voor mensen en slecht voor de natuur, maar ook het winnen, transporteren, verwerken en afvoeren.

Verzorgingsproducten op natuurlijke basis.

Eeuwenlang maakten mensen al verzorgingsproducten met als basis planten, zaden, bloemen en bonen die lokaal gekweekt en verzameld werden. Producenten van natuurlijke verzorgingsproducten zijn op zoek gegaan naar deze inheemse producten. Interessante producten werden getest, soms aangepast, en geschikt gemaakt om te bewaren, te verpakken en te transporteren. Dankzij de huidige stand van de technologie kunnen we dit, en dat is heel belangrijk voor onze gezondheid.

weide

Dat de interesse van de consument voor natuurlijke verzorgingsproducten enorm is toegenomen is de grote producenten van synthetische verzorgingsproducten natuurlijk niet ontgaan. Zij spelen hier op in door op hun verpakkingen en labels steeds meer de vermelding ‘natuurlijk’ te gebruiken met als verdediging….

Aardolie komt tenslotte ook uit de natuur……

Wie echter aardolie wel eens in zijn ‘natuurlijke’ vorm heeft gezien zal het niet in zijn hoofd halen om het op zijn lichaam te smeren of in zijn haar. Of om het te gebruiken om de kinderen eens lekker een bad te geven. Maar bewerkt en in een leuk flesje gegoten herkennen wij aardolie niet meer als een smerige zwarte, stinkende brij. Vrolijk gebruiken we het iedere dag weer in vele verschillende vormen. (In de shampoo, de body lotion, de douche gel, de tandpasta etc.).

‘Greenwashing’

Greenwashing is het toevoegen van kleine hoeveelheden natuurlijke stoffen aan bestaande, synthetische producten, die vervolgens de naam ‘natuurlijk’ krijgen. Deze praktijk wordt regelmatig toegepast en maakt het de consument heel lastig een bewuste keuze te maken.

Organisaties die een certificering hebben opgezet voor echte natuurlijke verzorgingsproducten proberen hiermee voor de consument meer duidelijkheid te verschaffen. Let op of de producten die je koopt gecertificeerd zijn door bijvoorbeeld de volgende organisaties:

– EcoCert*  Eco ControlLogo NatrueEcoCert

– Natrue*

– ECO Control*

 

Tot slot:

Verzorgingsproducten die je beslist niet in mag slikken (tandpasta), je ogen aantasten, de huid beschadigen, op je slijmvliezen slaan etc. laten we gewoon lekker in de winkel!

Een gemakkelijke regel om een gezond verzorgingsproduct te herkennen is de volgende:

Verzorgingsproducten maak je van grondstoffen die in principe (we hebben het nu niet over de smaak) eetbaar zijn. Zo simpel is het. Wat je niet kan eten smeer je ook niet op je huid of in je haar.

 

*De producten van Cîme, Lavera en Annemarie Börlind hebben allen één of meerdere certificaten behaald.

Veilig betalen

Veilig betalen via SSL verbinding
Gratis verzenden vanaf 35€. (50€ tijdens de soldenperiodes).
Consumenten en gegevensbescherming
30 dagen herroepingsrecht

Betaalmethodes

Bancontact
Ideal
Overschrijving
Cash bij afhalen

Wij versturen met

BPost
Post NL
Gratis verzending vanaf 35€. (50€ tijdens de soldenperiodes.)
Back To Top