Detoxen van je make-up en verzorgingsproducten. De Nieuwste trend! Detoxen oftewel ‘ontgiften’, is een term…
Verbrand haar
Nooit stonden we er bij stil dat al die leuke gekleurde shampoo flesjes wel eens ingrediënten zouden kunnen bevatten die helemaal niet gezond voor ons haar zouden kunnen zijn. Tot er zich een heel vervelend incident voordeed. Door deze vervelende gebeurtenis werden we er ons van bewust dat het hoog tijd werd ons eens te verdiepen in de samenstelling shampoo en conditioners.
Op een dag nadat mijn dochter haar haar had gewassen begon het haar zo in de klit te raken dat we het niet meer konden ontwarren. Wat we ook probeerden, de klitten werden in hoog tempo groter en zwaarder en binnen 2 weken vervilte haar haar bijna helemaal. Uiteindelijk had onze kapster meer dan een uur werk om nog te redden wat er te redden viel. Volgens haar leek het wel alsof het haar van mijn dochter verbrand was. Van haar mooie lange blonde krullen bleef niet veel over. (snik, snik)
Dit zeer vervelende ‘haardrama’ was de start van een intensieve studie ‘shampoo etiketten’ ontcijferen.
Je wilt het niet weten, maar toch…..
De volgende informatie vond ik over de ingrediënten van de shampoos die wij (jammer genoeg) jaren hebben gebruikt.
Een ingrediënt dat op vele shampoos van verschillende merken vermeld wordt is Sodium Laureth Sulfaat.
Sodium Laureth Sulfaat (SLES) is een sterk reinigende stof opgebouwd uit verschillende zouten. Deze stof reinigt zo sterk dat je er, in hogere concentraties, de vloer van de garage, de fabriek en de machines heel goed mee schoon kan krijgen.
Volgens Wikipedia is SLES een irriterend schoonmaakmiddel waarbij de irritatie stijgt met de concentratie. Het is gebleken dat SLES oog en huid irritatie veroorzaakte in experimenten gedaan met dieren en mensen. En dit al in kleine hoeveelheden……
En om het nog erger te maken…. bij testen is gebleken dat er dioxane-1.4 vervuiling voor kan komen in producten die SLES bevatten. Dioxane 1.4 is een ‘carciogeen’ en dat is een stof die in verband gebracht wordt met het ontstaan van kanker.
Nu is er van SLES nooit bewezen dat het kanker veroorzaakt maar de kans dat het vervuild kan zijn met dioxane 1.4 vond ik toch verontrustend.
Ook een verwante stof zoals Sodium Lauryl Sulfaat kan de huid ernstig irriteren. SLS wordt ook veel gebruikt in de cosmetica industrie net zoals SLES. Sodium Lauryl Sulfaat is agressiever dan Sodium Laureth sulfaat, maar ben ik gelukkig minder vaak tegengekomen.
Siliconen en bewaarstoffen.
Siliconen worden veel gebruikt omdat ze minuscule barstjes in het haar mooi opvullen en het haar een glanzend uiterlijk geven. Hoewel siliconen niet giftig zijn, kan het zijn dat ze door hun afsluitende werking irritatie opleveren.
Siliconen komen onder andere voor onder de naam ‘dimethicone’. De uitgang ‘cone’ staat voor silicone.
Parabenen zijn chemische bewaarstoffen die de shampoo zuiver houden. Er is heel veel onderzoek gedaan naar het wel of niet schadelijk zijn van parabenen. Volgens wetenschappers uit Nieuw-Zeeland zijn parabenen zeer slecht. Volgens andere kan het geen kwaad en is het erger dat je een product gebruikt dat bedorven is. Dat laatste argument kan ik in meegaan. Maar er bestaan voldoende natuurlijke en veilige alternatieven voor parabenen die de shampoos en conditioners lang genoeg zuiver houden zodat je de fles rustig kunt opgebruiken. Ik neem dus geen risico’s meer met chemicaliën. Liever een product zonder chemische ingrediënten.
Bronnen:
Wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Natriumlaurylethersulfaat
Dr. Mercola: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/07/13/sodium-lauryl-sulfate.aspx
State of California: http://www.oehha.org/prop65/prop65_list/files/P65single020510.pdf
International Chemical Safety Card van SLS: http://web.archive.org/web/20111028005236/http://www.cdc.gov/niosh/ipcsndut/ndut0502.html