Waarom "microbeads" in verzorgingsproducten gevaarlijk zijn voor jou en het milieu en goedkope verzorgingsproducten duur…
Onwel geworden na het gebruik van een zonnespray
Onwel geworden na het gebruik van een zonnespray…..
Een kennis van ons had de afgelopen vakantie een zonnespray gebruikt en was hier onwel van geworden. Ze vroeg me om de ingrediëntenlijst eens te bekijken om te zien aan welk(e) ingrediënt(en) dit kon liggen.
Het is veel werk om een ingrediëntenlijst goed te begrijpen en het is niet een tekst die je ‘even’ in een winkel bestudeerd, tenzij je een geschoold scheikundige bent met veel tijd 🙂.
Omdat ik zelf zo verbaast was wat hier allemaal in zat, besloot ik om er een apart blog onderwerp van te maken. Mocht je ook een gratis productanalyse wensen van een product waarmee je een probleem gehad hebt, stuur mij dan een duidelijke foto met de ingrediëntenlijst van het product via onze contactpagina. Ik zal elke week 1 product beschrijven.
Zie hieronder het resultaat van de ‘vertaling’ van de ingrediëntenlijst van deze zonnespray.
Ingrediëntenlijst Garnier, Ambre solaire, SPF 50, Transparante bodyspray
Hoe hoger het ingrediënt op de lijst voorkomt des te groter het aandeel van de totale inhoud.
De volgorde van de beschrijving van de ingrediënten is hetzelfde als de volgorde op de fles.
Alcohol denat:
Alcohol: Ontvetter en bacteriën dodende stof, oplosmiddel voor andere stoffen, voorkomt ongewenste schuimvorming van producten.
Denat: Oftewel ‘gedenaturaliseerde alcohol’. Dit is alcohol die ongeschikt is gemaakt voor consumptie. Deze vorm van alcohol is goedkoop omdat er geen ‘consumptie belasting’ op geheven wordt. Alcohol denat wordt veel gebruikt in de industrie en dus ook voor het produceren van verzorgingsproducten.
Echter om Alcohol denat te verkrijgen wordt er aan de alcohol stoffen toegevoegd zoals aceton (ademhalingsproblemen, huid irriterend), terpentine (branderig gevoel) en benzeen (carcinogene stof in verband gebracht met het ontstaan van kanker). (En nog veel meer, zie EU lijst voor alle mogelijkheden, velen stoffen op deze lijst zijn giftig voor de mens).
Effect op de huid:
Alcohol denat ontvet de huid en breekt zo in op de natuurlijke huid bescherming. Dit zorgt er voor dat andere ongewenste chemische stoffen gemakkelijk het lichaam binnen kunnen dringen. De gevolgen kunnen roodheid en irritatie van de huid zijn en de aanwezigheid van toxische stoffen in het lichaam wordt verhoogd. Alcohol verhindert de omzetting van vitamine A in de huid naar Vitamine A Zuur. Daardoor wordt het proces van continue cel vernieuwing gehinderd. (Het regelmatig gebruiken van producten met een hoog alcohol gehalte kan leiden tot een snellere veroudering van de huid).
In de duurdere en natuurlijke producten wordt soms een andere vorm van alcohol denat gebruikt (graanalcohol) die niet schadelijk is. Je zult dus de totale ingrediëntenlijst moeten bestuderen om te weten welke soort gebruikt is. Wat helpt is producten te kopen die eco-gecertificeerd zijn. Deze bevatten alleen veilige soorten alcohol.
(Uit etherische oliën ontrokken Cetyl alcohol/myristylalcohol, ceteary alcohol, stearyl alcohol, benzyl alcohol en behenyl alcohol zijn “vettige” alcoholsoorten en houden juist vocht in de huid vast. Deze hoef je dus niet onmiddellijk te vermijden.)
Homosalate: Een UV filter die uitgebreid getest is op dieren (!) dit is het slechte nieuws 🙁. Het goede nieuws is dat deze UV Filter veilig te gebruiken is en geen huid irritaties veroorzaakt. (Met dank aan de dieren die dit voor ons getest hebben!). Echter er is geen studie gedaan naar het gebruik van homosalate in zonnesprays. Enkel naar het gebruik in zonnecrèmes. Over de effecten van het inademen van de substantie tijdens het verstuiven van de zonnesprays is dus niets bekend.
Octocrylene: Octocryleen is een relatief zwakke UVB- en kort UVA-filter (290 – 350 nm) die in combinatie met andere filters moet worden gebruikt. Octocryleen blijkt soms een sterk contact allergeen te zijn bij kinderen, alsook bij volwassenen. De huidsymptomen zijn voornamelijk roodheid en vorming van blaasjes tot blaren, waarna in een later stadium roodheid, schilfering en vergroving van het huidoppervlak zichtbaar zijn. (Geen zonneallergie dus maar een zonnecrème/zonnespray allergie!)
Ethyl hexyl salicylate: Natuurlijke maar zwakke UVB straling absortie. Kan een allergische reactie veroorzaken bij mensen die gevoelig zijn voor salicaten (roodheid en blaasjes). Allergische reacties op deze stof komen niet heel veel voor.
Butyl methoxydbenzoylmethane: Ook wel genoemd Parsol 1789 of avobenzone absorbeert ultraviolet licht (breed spectrum) en zet het om in het minder schadelijke infrarood straling. Deze stof is niet giftig en veroorzaakt geen huidirritatie.
C12-15 alkyl benzoate: Een stof die van nature voor komt in cranberries en cocosnoot olie en die de huid zachter maakt. Niet giftig of schadelijk.
Drome-trizoletrsiloxane: Absorbeert UVA en UVB straling en wordt als veilig ingrediënt bestempeld bij de FDA. (Amerikaanse keuringsorganisatie).
Ethylenediamine/stearyl dimerdiunoleate copolymer: Bevordert de soepelheid van de huid, geen negatieve reacties bekent.
Acrylates/ octytocopherol: Word gebruikt om zonnecrèmes waterproof te maken. Kan de huid irriteren maar komt niet veel voor dat mensen er last van hebben.
Hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde: Lyral, het parfum luchtje ‘Lily of the valley’. Tijdens een recent uitgevoerde studie reageerden 16 van de 18 proefpersonen, met een geschiedenis van contact allergeen/eczeem, allergisch op deze stof. Bij eczeem vermijdt je dus best producten die deze stof bevatten!
Limonene: Wordt met stoom uit sinaasappelschillen gehaald. Ook wel ‘sinaasappelolie’ genoemd. Wordt gebruikt als ontvetter. Is niet giftig, maar kan bij mensen met een gevoeligheid voor citrus producten wel eens irriteren.
Linalool: Komt uit rozenhout (lavendel en coriander). Wordt als geur en smaakstof gebruikt. Niet giftig of irriterend.
Benzyl salicylate: Een geurstof die meestal van plantenolie wordt gemaakt maar die bij mensen met een parfum allergie een allergische reactie kan veroorzaken. Niet giftig.
Benzyl alcohol: Synthetische Benzyl alcohol (= petroleum derivaat) wordt gebruikt ‘als bacteriostatisch conserveermiddel in (niet voor jonge kinderen geschikte) geneesmiddelen. Er zijn een aantal toxische effecten bekend waaronder ademhalingsproblemen, vaatverwijdende werking, lage bloeddruk, kramp en verlammingsverschijnselen. In minstens 16 gevallen wordt een relatie gelegd tussen het gebruik van benzyl alcohol als conserveermiddel in fysiologische zoutoplossingen en het overlijden van pasgeboren baby’s. Tegenwoordig worden voor kinderen conserveermiddelvrije oplossingen gebruikt’. (citaat Wikipedia)
Alpha- isomethyl ionone: Geurstof met bloemengeur, niet geschikt voor mensen met een parfum allergie. Niet giftig.
BHT/ Butylhydroxytolueen: Een antioxidant die het bederf van producten voorkomt. Kan in hoge doses leverschade veroorzaken. Kan de groei van tumoren bevorderen in samenwerking met andere stoffen.
Citaat uit onderzoek van RADAR TV:
BHT wordt synthetisch gemaakt van p-cresol en isobutylene. Het is oorspronkelijk
ontwikkeld als antioxidant voor de petroleum en rubberindustrie. BHT is veel goedkoper
als BHA. Deze stoffen worden dan ook meestal gecombineerd gebruikt. BHT zorgt voor
een veel te snelle celdeling en is daarom verboden in voedsel bestemd voor baby’s en
jonge kinderen. (Aan een algemeen verbod op het gebruik van BHT wordt gewerkt).
Butylphenyl: Lillial, geurstof, niet geschikt voor mensen met een parfum allergie.
Methylpopional: Geurstof niet geschikt voor mensen met een parfum allergie
Citronellol: Komt uit citroengras en is een natuurlijke stof, echter mensen met een parfum allergie kunnen hier soms op reageren.
Citral: Citral heeft ook een sterke antibacteriële werking en wordt veel gebruikt als geurstof.
Coumarin: Geurstof, mutageen en carcinogeen. (Ook wel kaneelzuur genoemd). Voorkomt de bloedstolling omdat het de werking van vitamine K blokkeert.
Parfum/fragrance (F.I.L. B44613/1): Een mix van synthetische parfums. (Het nummer verwijst naar de samenstelling van de mix).
Andere ingrediënten die je beter ook niet op je huid smeert, maar die voorkomen zonnecrèmes zijn:
Aluminium starch octenylsuccinate: Een vorm van aluminium gebruikt om klontering van de vloeistof tegen te gaan en de vloeistof mooi vloeiend te maken. Genoemd als borstkanker en dementie bevorderend. Kan de vruchtbaarheid beïnvloeden.
Aluminium hydroxide: Irriteert de ogen, luchtwegen en kan organen en lichaamsweefsels beschadigen. Het wordt gebruikt in vaccinaties, maagzuur remmers, bij nierproblemen. Het is giftig en gevaarlijk.
Oxybenzone: Het beschermt tegen UVB straling en tegen een deel van de UVA straling. Het is niet de meest sterke filter en moet eigenlijk altijd gecombineerd worden met andere filters. Het kan andere filters krachtiger en stabieler maken. Hiernaast wordt het gebruikt in andere cosmetica, zoals moisturizers, lippenbalsem, bodylotion, nagellak en shampoo. In deze producten wordt het onder andere gebruikt om geur en kleur te versterken en te stabiliseren.
Problemen met oxybenzone: (citaat Jetske Ultee)
‘Samen met parfum en bewaarstoffen zijn zonnebrandfilters een van de meest voorkomende oorzaken van cosmetische allergie. Met name de chemische filters kunnen huidirritatie veroorzaken. Oxybenzone is een koploper op dit gebied. Oxybenzone kan radicalen vormen. Oxybenzone wordt onder invloed van zonlicht gemakkelijk geoxideerd tot oxybenzone semiquinone, een krachtig stofje dat onze antixodanten aanvalt. Dit antioxidantsysteem (ons leger) beschermt ons tegen celschade en het ontstaan van kanker. Overigens is er bij mensen nooit aangetoond dat oxybenzone het risico op het krijgen van kanker verhoogt. ‘
(Zeer goede uitleg van Jetske Ultee (dermatologe en onderzoekster), zie link voor meer info)
Lijst van geraadpleegde artikelen:
http://ec.europa.eu/health/ph_risk/committees/04_sccp/docs/sccp_o_097.pdf
Octocrylene
Uitleg fotoallergie
http://www.farmamozaiek.be/farmamozaiek/?q=node/4899
Salicaten
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14617432
http://www.dermnetnz.org/dermatitis/salicylate-allergy.html
http://www.dermnetnz.org/treatments/sunscreens.html
Strenge opinie uit Australië over veel gebruikte ingrediënten in zonneproducten.
http://www.uvnatural.com/australia/resourcessunscreendataextracts.htm
Gemakkelijk leesbare uitleg over zonnefilters.
http://www.peaktestosterone.com/Sunscreen.aspx
– See more at: http://www.cosmeticsinfo.org/ingredient/butyl-methoxydibenzoylmethane#sthash.iVUM8cSQ.dpuf
http://www.simply-eden.com/blogs/additives/5901939-c12-15-alkyl-benzoate
Ingrediënt om zonnecrême waterproof te maken.
https://www.truthinaging.com/ingredients/acrylates-copolymer
Parfum luchtje ‘lilly of the valley’ (lelietje van dalen).
https://www.truthinaging.com/ingredients/hydroxyisohexyl-3-cyclohexene-carboxaldehyde
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14531869
Benzylaclcohol.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Benzylalcohol
Parfumallergie.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Parfumallergie
http://www.huidziekten.nl/allergie/cosmetica/fragrances-parfum-allergie.htm
http://www.toxicologie.org/monografie/coumarines
https://forum.www.radartv.nl/viewtopic.php?t=30745
Aceton
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2013:049:0055:0061:EN:PDF
http://www.pesticideinfo.org/Detail_Chemical.jsp?Rec_Id=PC34293
Aluminium XXXXXX in alle vormen…
http://www.sciencedaily.com/releases/2007/08/070812084458.htm
http://www.livestrong.com/article/75153-list-toxic-ingredients-found-skin/
http://chemicaloftheday.squarespace.com/most-controversial/2012/9/11/dangers-of-aluminum.html
http://creationwiki.org/Aluminum_hydroxide
Oxybenzone
http://www.dr-jetskeultee.nl/oxybenzone-benzophenone-3/obj7777432
Disclaimer:
Deze blog is geschreven met de grootst mogelijke zorgvuldigheid. Ik heb geprobeerd uitspraken en beweringen zo veel mogelijk te herleiden tot de bron. Mocht je echter een uitspraak van mij ontdekken die niet strookt met de werkelijkheid laat het mij dan aub weten. Ik zal de blog zo snel mogelijk aanpassen. Herken je problemen die beschreven worden bij je zelf? Ga dan naar een huisarts of dermatoloog om een juiste diagnose te verkrijgen. Gerechtelijke bevelen worden niet geaccepteerd. Goed onderbouwde correcties mogen altijd toegestuurd worden.
Wens je een product analyse. Stuur me een mailtje met foto van de ingrediëntenlijst via de contactpagina.