Skip to content
Hormoonverstorende Stoffen

Hormoonverstorende stoffen

Een recent artikel van dokter Mercola over het gebruik van ‘weekmakers door de industrie in gebruiksvoorwerpen en verzorgingsproducten’ bevat verontrustende gezondheids informatie.

Ik volg de onderzoeken en artikelen van dokter Mercola regelmatig. Dokter Mercola is zijn carrière begonnen als “klassiek geschoolde arts”. Gedurende zijn jaren als arts ontdekte hij dat veel gezondheidsproblemen veroorzaakt werden door verkeerde eetgewoontes, milieu vervuiling én het gebruik van hormoonverstorende chemicaliën in allerlei gebruiksvoorwerpen en verzorgingsproducten.

Iedere chemische stof die hormoonverstorend werkt is een gevaar voor je gezondheid. Hormonen sturen allerlei ‘levensprocessen’ aan en het is van het grootste belang dat hun werking niet onderbroken, veranderd of op enigerlei wijze verstoord wordt. Een groep hormoonverstorende stoffen zijn de ftalaten of weekmakers.

De weekmakers of ftalaten, komen voor in veel producten die wij dagelijks gebruiken. Plastic bekers en bakjes, vooral de meer flexibele, bevatten vaak weekmakers. Maar ook allerlei verzorgingsproducten bevatten weekmakers.

Je herkent ze aan de volgende benamingen:

 • Bis(2-ethylhexyl)ftalaat = DEHP of DOP
 • Dibutylftalaat = DBP
 • Benzylbutylftalaat = BBP
 • Diisobutylftalaat = DIBP

Hoe kan je de blootstelling aan weekmakers verminderen?

 • Wachten op een maatregel van de overheid om het gebruik van weekmakers te verbieden is er één, maar dit kan heel lang duren.
 • Actie voeren tegen het gebruik van weekmakers is moedig én belangrijk maar helpt je niet direct.
 • Wat is gemakkelijk én leuk én zorgt voor een snelle verbetering van je leefomgeving?
  => Gebruik je ‘consumentenkracht’!

Iedereen die wel eens iets koopt heeft het! Van baby tot bejaarden, we zijn allemaal consumenten. Ga op pad en vervang zoveel mogelijk plastic gebruiksvoorwerpen voor glas, aardewerk of staal.

Kijk naar je verzorgingsproducten

Veel verzorgingsproducten en make-up bevatten weekmakers. Vaak worden deze weekmakers gebruikt als stabilisator voor de synthetische parfums. Het probleem hier is dat deze parfums door de producent zelf worden samengesteld. En producenten hoeven wettelijk niet te melden wat er in het ‘parfum’ zit. Op de INCI ingrediëntenlijst zal je dus enkel “parfum” lezen.

Het goede nieuws is dat je ftalaten kan vermijden in je verzorgingsproducten. Kies voor een parfumvrij product of voor een product dat geparfumeerd werd met “natuurlijke/biologische essentiële oliën”. Dit zal je ook zo op de ingrediëntenlijst terugvinden, want er bestaan ook wederom synthetische essentiële oliën die je best kan vermijden om bovenstaande reden.

Gevolgen van hormoonverstorende stoffen

Bekijk de onderstaande verontrustende uitkomst van een studie gedaan naar de relatie tussen het IQ van 7 -jarige kinderen en het gehalte van weekmakers in de urine van moeders gedurende de zwangerschap.

“Women who had a high amount of the chemicals called di-n-butyl phthalate and di-isobutyl phthalate in their bodies during pregnancy gave birth to children who had markedly lower IQ scores, according to a new study running in the journal PLOS One.

vertaling:

“Vrouwen die een hoog gehalte aan chemicaliën, genaamd di-n-butyl ftalaat & di-isobutyl ftalaat, in hun lichaam hadden tijdens hun zwangerschap, verwekten kinderen die een opmerkelijk lager IQ hadden. Dit volgens een nieuwe studie in de PLOS One magazine.” (PLOS One is een wetenschappelijk magazine en website. Het volledige artikel over de studie kan je onderaan in de link terugvinden)

Een rapport gepubliceerd door HEAL (Health and Environment Alliance) is het bewijs dat er een verband bestaat tussen hormoonverstoorders en escalerende gezondheidsproblemen bij de mens. Dit is de afgelopen tien jaar zo sterk gegroeid dat de Wereldgezondheidsorganisatie over een ‘globale dreiging’ spreekt.

Een vijftal ziekten en aandoeningen die gelinkt worden aan hormoonverstoorders zijn:

 • voorplantingsproblemen
 • afwijkingen aan de genitaliën bij jongens
 • borst-,  prostaat-  en teelbalkanker
 • gedragsstoornissen bij kinderen (zoals ADHD en autisme)
 • zwaarlijvigheid en diabetes.

Conclusie

Bewaar voeding zoveel mogelijk in glazen schaaltjes, eet zoveel mogelijk van aardewerken borden en uit glazen schaaltjes. Drank bewaar je best in glazen of RVS flessen. Plastic gebruiksvoorwerpen zijn zonder meer heel handig maar probeer het gebruik te reduceren zoveel je kan. Vermijd plastic bekers zoveel mogelijk. Zeker met warme dranken.

Stap over op biologische verzorgingsproducten. De tijd dat natuurlijke verzorgingsproducten in oubollige verpakkingen met een vreemd luchtje kwamen is voorbij. Lavendel, rozen, duindoorn bessen, en vele andere kruiden en bloemen zullen je helpen weekmakers te vermijden en mooi en gezond te blijven.

Goed voor jou, je gezin én het milieu.

 

Bronnen:

Artikel op de site van dokter Mercola over het gebruik van weekmakers door de industrie en de gevolgen ervan voor onze gezondheid.

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/12/24/phthalates-bisphenol-a.aspx?e_cid=20141224Z2_DNL_art_1&utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20141224Z2&et_cid=DM62899&et_rid=775069628

Artikel over de strijd van de Deense overheid, die niet wil wachten op een Europees verbod op het gebruik van weekmakers, maar dit verbod direct wil doorvoeren.

http://www.euractiv.com/sections/health-consumers/denmark-scraps-planned-ban-phthalate-chemicals-303241

Gezinsbond artikel over hormoon verstoorders:

https://www.gezinsbond.be/Gezinspolitiek/Kindnorm/Paginas/201405hormoonverstoorders.aspx

Het PLOS One artikel:

http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0114003

Meer weten welke plastic je absoluut moet vermijden en welke je min of meer veilig kan gebruiken lees je hier:

http://voedzo.nl/gezond-eten/plastic-not-so-fantastic/

Veilig betalen

Veilig betalen via SSL verbinding
Gratis verzenden vanaf 35€. (50€ tijdens de soldenperiodes).
Consumenten en gegevensbescherming
30 dagen herroepingsrecht

Betaalmethodes

Bancontact
Ideal
Overschrijving
Cash bij afhalen

Wij versturen met

BPost
Post NL
Gratis verzending vanaf 35€. (50€ tijdens de soldenperiodes.)
Back To Top