Skip to content

Allergie veroorzakende bewaarmiddelen

Om cosmetica en verzorgingsproducten langer te kunnen bewaren dan een aantal weken, worden er in de producten bewaarmiddelen verwerkt.

Veelal werd/worden er parabenen gebruikt om de houdbaarheid van verzorgingsproducten te verbeteren. Enkele jaren geleden echter begonnen meer en meer mensen te beseffen dat parabenen, waarvan een aantal soorten is aangetoond dat ze de werking van de menselijke hormonen kunnen beïnvloeden, niet zo gezond zijn.

Toen de consumenten op zoek gingen naar producten zonder schadelijke parabenen schakelde ook de industrie over op het gebruik van andere bewaarmiddelen.

Als alternatief bewaarmiddel wordt/werd toen vaak gebruik gemaakt van:

Methylisothiazolinone en Methylchloroisothiazolinone

Echter toen het gebruik toenam van deze bewaarmiddelen steeg het aantal mensen dat hier allergisch op reageerde explosief. Dermatologen constateerde dat soms zelfs 25% van hun patiënten met contact allergieën, allergisch bleken te zijn voor deze bewaarmiddelen. Een rode geïrriteerde schilferige huid met blaasjes en veel jeuk  zijn de symptomen.

Van de regen in de drup dus.

Maar dankzij de inzet van verschillende politici is het gelukt deze problematiek onder de aandacht te brengen van de Europese Commissie. Deze heeft het gebruik van MCI/MC nu verboden in bepaalde producten en beperkt in anderen. Zie hier de link naar het gehele rapport.

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-14-1051_nl.htm

Hieronder een aantal belangrijke passages uit dit rapport:

‘Dankzij de maatregelen van de Commissie wordt de maximumconcentratie van twee bewaarmiddelen, propylparabeen en butylparabeen, bij afzonderlijk of gemengd gebruik tot 0,14% beperkt. Tot dusver bedroeg de maximumconcentratie respectievelijk 0,4% (afzonderlijk gebruik) en 0,8% (gemengd met andere esters). Beide bewaarmiddelen worden verboden in producten die niet worden afgespoeld en bestemd zijn voor de luierzone van kinderen jonger dan drie jaar, aangezien bestaande huidirritatie en occlusie een intensere penetratie mogelijk maken dan intacte huid. De nieuwe regels gelden voor producten die na 16 april 2015 in de handel worden gebracht. ‘

Let op: het kan dus zijn dat je op dit moment nog producten voor je baby of peuter gebruikt die deze bewaarmiddelen bevatten!

‘Verder verbiedt de Commissie het mengsel van methylchloroisothiazolinone en methylisothiazolinone (MCI/MI) in producten die niet worden afgespoeld (bijvoorbeeld bodycrèmes). Doel is het risico en de incidentie van huid allergieën te beperken. Het bewaarmiddel kan nog steeds worden gebruikt in producten die worden afgespoeld (bijvoorbeeld shampoos en douchegels), maar de maximumconcentratie is dan beperkt tot 0,0015 % van een mengsel waarbij de verhouding tussen MCI en MI 3:1 bedraagt. De maatregel geldt voor producten die na 16 juli 2015 in de handel worden gebracht.’

Let op: Gezien veel verzorgingsproducten soms wel tot 1 jaar ( bij mij thuis in het verleden soms nog wel langer…) na aankoop worden bewaard, kan het zijn dat je   nog producten gebruikt die bovengenoemde schadelijke bewaarmiddelen bevatten.

Persoonlijk heb ik heel wat weg moeten gooien. Niet leuk maar verder gebruiken, met de wetenschap wat het mijn huid en die van mijn kinderen en partner kon doen, was  nu geen optie meer. Dus dan maar de korte pijn en een grote vuilniszak, + hulp van een goede vriendin, en toen afscheid genomen van alle flesjes en potjes met schadelijke bewaarmiddelen.

Veilig betalen

Veilig betalen via SSL verbinding
Gratis verzenden vanaf 35€. (50€ tijdens de soldenperiodes).
Consumenten en gegevensbescherming
30 dagen herroepingsrecht

Betaalmethodes

Bancontact
Ideal
Overschrijving
Cash bij afhalen

Wij versturen met

BPost
Post NL
Gratis verzending vanaf 35€. (50€ tijdens de soldenperiodes.)
Back To Top